Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Παράλληλα με τα μέτρα με τα οποία φορτώνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, προωθούνται και μέτρα κατά των μεταναστών και για την καταστολή των λαϊκών αγώνων

Επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί μέτρα καταστολής των λαϊκών αγώνων στο όνομα «της ασφάλειας του πολίτη».

Μπορεί ο πρωθυπουργός να συναντήθηκε χτες με την υπουργό Απασχόλησης για να δείξει ότι τάχα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ...με επιτυχία το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου είναι η λήψη μέτρων, στο όνομα της αντιμετώπισης του «δημοσιονομικού ελλείμματος». Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να εκδηλωθεί η νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω της επιβολής έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τέλη κινητών, κ.α. Παράλληλα, προετοιμάζεται η νέα αντιασφαλιστική επίθεση με αιχμή τη σφαγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τις αναπηρικές συντάξεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες στο δημόσιο τομέα, κ.ά.

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ασφάλειας του πολίτη» η κυβέρνηση εντείνει το κυνήγι των μεταναστών και επισπεύδει τα μέτρα καταστολής των λαϊκών αγώνων. Η ασφάλεια του πολίτη αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα που οι αιτίες του βρίσκονται στους μετανάστες και στα λειψά μέτρα θωράκισης (νομοθετικά και καταστολής) των Σωμάτων Ασφαλείας, ακριβώς επειδή επιχειρούν να αποκρύψουν ότι το πρόβλημα ασφάλειας για τους εργαζόμενους αφορά στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, κ.ο.κ.

Αξιοποιώντας και τη δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση μέτρα που ενισχύουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος, όπως η «ταυτοποίηση» των καρτοκινητών, η λειτουργία των χαφιεδοκαμερών, η ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ «σκληραίνει» και το νομοθετικό πλαίσιο κατά των μεταναστών, με την επίσπευση των επαναπροωθήσεων, απελάσεων, κ.ά. Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η συνέντευξη του Χρ. Μαρκογιαννάκη (στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής), στην οποία αναφέρει καθαρά ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι, εκτός από την ολόπλευρη ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής, η άμεση προώθηση του νομοθετήματος για τις χαφιεδοκάμερες, ενώ δε διστάζει να θέσει θέμα κατάργησης ουσιαστικά των διαδηλώσεων δηλώνοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να μπει τάξη, όπως αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί την επικοινωνιακή αξιοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου, όπως υποστηρίζει, «έγιναν δεκτές οι περισσότερες από τις ελληνικές θέσεις». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέδειξε ως κυρίαρχο ζήτημα τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή «το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης επίσημα, με απόφαση πλέον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανάγεται σε μείζον κοινοτικό ζήτημα». Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τις οποίες εντείνεται η καταδίωξη των μεταναστών, όπως η ενδυνάμωση του ρόλου της FRONTEX, η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, η εφαρμογή των διμερών συμφωνιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεταξύ χωρών προέλευσης και διέλευσης (όπως είναι η Λιβύη, η Τουρκία) σε διμερές επίπεδο, με χώρες που δέχονται κύματα ή μεγάλη ροή λαθρομεταναστών, όπως είναι η χώρα μας, κ.ά.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συνθήκη του Δουβλίνου το 2003, «φυλακίζοντας» στη χώρα μας μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παρόλο που ο Ε. Αντώναρος παραδέχθηκε ότι «πολλοί από αυτούς που περνούν λαθραία τα σύνορά μας θέλουν να κατευθυνθούν βορειότερα και να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ